Cornflakes- och västerbottenostpanerade laxpinnar.
Ingredienser:
4 portioner
600 g laxfilé
2 dl cornflakes
100 g riven västerbottenost
1 dl dinkelmjöl
1 ägg
salt och peppar
matolja
Gör så här:
Krossa cornflakes och blanda med riven västerbottenost.
Häll mjöl på en tallrik. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa lätt. Skär laxen i lämplig fiskpinnestorlek, krydda med salt och peppar. Panera laxpinnarna runt om, först i mjöl, sedan i ägg och sist i cornflakes- och ostblandningen.
Stek fiskpinnarna gyllenbruna i ganska rikligt med matolja.
Servera med en god potatispuré och en yoghurt blandad med olika färska örter.
Fiskfilé med mangochutney- och cashewnötpanering.
Ingredienser:
4 portioner
600 g valfri vit fiskfilé
mangochutney
100 g cashewnötter
salt och peppar
Curry- och paprikasås
1 schalottenlök
½ röd paprika
1 tsk curry
1 msk smör/ghee
3 dl matlagningsgrädde/havregrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
Gör så här:
Dela fisken i fyra portionsbitar och krydda med salt och peppar. Hacka nötterna. Pensla fisken med mangochutney, täck filéerna med hackade nötter. Stek i matolja på medelvärme. Servera med råris och en curry- och paprikasås.
Curry- och paprikasås: Hacka schalottenlök och paprika. Fräs i smör eller ghee tillsammans med curry tills det blir mjukt. Häll i grädde och buljongtärning. Koka upp och smaka av med salt och peppar
Fiskfilé panerad i rotfruktschips.
Ingredienser:
4 portioner
600 g valfri vit fiskfilé
1 dl dinkelmjöl
1 ägg
1 påse rotfruktschips
salt och peppar
Råkostyoghurt
50 g broccoli
1 morot
1 vitlöksklyfta
3 dl yoghurt
citron
salt och peppar
Gör så här:
Dela filéerna i portionsbitar. Krydda med salt och peppar. Häll mjöl i en tallrik. Knäck ägget i en annan djup tallrik och vispa lätt. Krossa rotfruktschipsen, ca 2 dl, och lägg i en tredje tallrik. Vänd fiskfiléerna i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i rotfruktskrosset. Stek i rikligt med matolja. Servera med kokt potatis, sallad och en råkostyoghurt.
Råkostyoghurt: Skiva broccoli och morot tunt, pressa vitlöken och blanda med yoghurten. Pressa i lite citronsaft. Smaksätt eventuellt med salt och peppar.
Kolja med chili.
Ingredienser:
4 portioner
600 g koljafilé eller annan fiskfilé
1 burk (el. tetra) färdig bönmix eller
2-3 olika färdiga sorters bönor
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk chilipulver eller efter behag
Gör så här:
Blanda allt utom fisken i en kastrull och låt koka i 5 minuter så att smakerna ”gifter sig”. Smaka av och tillsätt mer chili om det behövs. Skär fisken i tärningar och låt den koka med ytterligare i ca 3 minuter. (Eller koka fisken separat.)
Servera med ris och grekisk yoghurt.
Kryddiga sejbiffar.
Ingredienser
4 portioner
400 g sejfilé
4 msk sweet chilisås
4 msk gröna ärtor
salt och peppar
ströbröd
nudlar
1 morot
1/4 purjolök
1/4 zucchini
soja
1 lime
gräslök, fint skuren
Gör så här:
Mixa fisk och sweet chilisås i en matberedare. Lägg i en bunke. Blanda i ärtor, salta och peppra. Forma till biffar och vänd i ströbröd. Stek i matfett i ca 3 minuter på varje sida. Koka nudlarna enligt anvisning, låt svalna.
Stek sedan nudlar tillsammans med snedskurna grönsaker och servera med fiskbiffar samt soja blandat med limesaft och fint skuren gräslök
Lax i ugn med spenat, grädde och parmesan.
Ingredienser
4 portioner
600 g laxfilé, utan skinn och ben
150 g spenat, färsk
150 g parmesanost
2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
smör
Gör så här:
Lax som lagar sig själv på 20 minuter i ugnen. Superenkelt och supergott.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj spenaten och låt den rinna av.
Lägg spenaten i botten av en smord ugnsform.
Häll grädden över spenaten och placera laxen ovanpå.
Salta och peppra.
Riv parmesanosten och strö den ovanpå laxen.
Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i 20 minuter.
Servera med pressad potatis eller ris.
Lax i ugn med tomat, timjan och vin.
Ingredienser
4 portioner
600 g laxfilé, utan skinn och ben
4 st tomat
2 st klyftor vitlök
0,5 kruka timjan, färsk
1,5 dl vitt vin, torrt
1 msk olivolja
25 g smör
salt
peppar
Gör så här:
Lax i ugn är lugn och ro. Prova det här receptet med tomat, timjan och vin. Klart på bara 20 minuter. Relax
Sätt ugnen på 175 grader.
Placera laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra.
Kärna ur tomaterna och finhacka dem.
Skiva vitlöken tunt.
Rör ihop tomathack, timjan, vitlök och olivolja och täck laxen med blandningen.
Slå på vinet runtom i formen.
Klicka i smöret i bitar i vinet.
Tillaga i mitten av ugnen i 20 minuter.
Servera med kokt potatis, ris eller matvete.
Medelhavsomelett.
Ingredienser
4 portioner
600 g laxfilé i tärningar
10 cocktailtomater, hela eller i halvor
oliver efter tycke och smak
1 squash i tärningar
1 burk kronärtskockshjärtan
1 rödlök, skuren i grövre bitar
1 tsk torkad rosmarin eller 1 kvist färsk
200g getost kantskuren och i mindre bitar
2 msk olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Skär rödlök och kronärtskockshjärtan i bitar, lägg detta och övriga ingredienser i en bunke. Salta och peppra. Blanda väl. Häll över blandningen i en smord ugnssäker form.
Omelettsmet:
8 ägg, 1 dl mjölk
Vispa ägg och mjölk till en omelettsmet, salta och peppra.
Häll omelettsmeten över fisken, getosten och grönsakerna.
Sätt in i ugn 200 grader i ca 20 minuter eller tills omeletten har stelnat. Servera med gott bröd och sallad.
– smaklig måltid –
Medelhavstorsk.
Ingredienser
4 portioner
800g Torskfilé utan skinn
1 st Gul lök
2 st Röd paprika
4 msk Tomatpuré
2 Tsk Sambal oelek
2 Tsk Ajvar mild
Ett glas ca:300g kronärtskocka i bitar
700g Krossade tomater
250g Körsbärstomater
4 msk Kapris
Salt och peppar
Lite god olivolja
Gör så här:
Dela paprikan, ta bort kärnor och lägg på ett bakplåtspapper med snittsidan ner.
Sätt in i ugnen på grill tills de får lite svarta fläckar.
Ta sedan ut och täck med plastfolie, låt svalna något.
Dra av ”skinnet” och skär i strimlor.
Skär lök i tunna skivor.
Blanda krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek, ajvar, paprika, lök, kronärtskocka, körsbärstomater och kapris i en ugnssäker form med salt och peppar.
Skär torsken i serveringsbitar och tryck ner på toppen.
Droppa over lite olivolja och sätt in i ugnen ca: 20 min 200 grader eller tills fisken är genomstekt och det bubblar i såsen.
Servera med oliver, bröd eller kokt potatis.
Paprikafisk med gryn- och fetaostsallad.
Ingredienser
4 portioner
4 röda paprikor
600 g fiskfilé
50 g bladpersilja
1 dl olivolja
citronpeppar
salt (vitlök, citron)
Vinägrett
2 msk rödvins- eller vitvinsvinäger
1 msk vatten
1/2 dl god olivolja
salt och peppar (senap, citron)
Grynsallad
5 grynmix alt. bulgur, couscous eller pasta
150 g fetaost
16 cocktailtomater
1/2 gurka
1/2 rödlök
1/2 ask solrosgroddar
Gör så här:
Skär bort undersidan på paprikan (där skaftet sitter) och tag ur fröna. Skär fiskfiléerna i mindre bitar, lägg över i en bunke, tillsätt olivoljan, salta och peppra, rör om. (Tips! krydda gärna dessutom fisken med 1 pressad vitlök och saften av 1/2 pressad citron.) Fyll paprikan med fisk och varva med hel bladspenat. Ställ den sedan upp i en ungssäker form. Tillaga i ugn på 225 grader i ca 20 minuter, eller till fisken är 52 grader i mitten. Vid servering; dela paprikan (se bild) tag gärna det goda spadet som runnit ur paprikan och använd som en sky.
Blanda vinägretten, smaksätt med t ex örter, senap eller citron.
Koka grynen enligt anvisningarna på paketet.
Skär alla grönsaker i mindre bitar och blanda allt med de färdigkokta grynen och fetaosten. Slå över vinägretten och blanda igen. Servera med paprikafisken.
– smaklig måltid –
Potatispanerad fiskfilé.
Ingredienser
4 portioner
600 g valfri vit fiskfilé
4 potatisar
ev. 1 msk riven pepparrot
salt och peppar
Brynt dillsmör
100 g smör
2 msk hackad dill
Gör så här:
Dela filéerna i portionsbitar. Riv potatisen grovt på ett rivjärn, blanda ev. med pepparrot. Krydda fisken med salt och peppar. Badda på potatismassan på fiskfilén. Stek i rikligt med matolja till fin färg. Efterstek på svag värme tills fisken är klar.
Servera med en matig sallad, t ex mixade salladsblad, tomater, fetaost, oliver, avokado m.m. samt brynt dillsmör.
Brynt dillsmör: Bryn smöret i kastrull till gyllenbrun färg. Lägg i hackad dill, blanda.
Sill med äpple och rödlök.
Ingredienser
4 portioner
1-2 sillflundror per person
1 msk valfri vinäger
1 kvist krondill eller dillfrö
2 matäpplen
1 rödlök
salt
4 bakpotatisar
1 dl grädde
Gör så här:
Krydda sillen invändigt med salt och dillfrön. Precis före servering: ångkoka sillen lätt i saltat vatten smaksatt med vinäger.
Detta görs lättast i en bred och lång kastrull med lock.
Dela äpplena i fyra delar, ta bort kärnhuset och skär i klyftor med skalet på.
Dela rödlöken och skär i några millimeter tjocka skivor.
Blanda äpple och rödlök i en traktörpanna, salta och tillsätt 1-2 msk vatten.
Koka under lock på mycket svag värme tills allt mjuknat, utan att röra i grytan, 1/2 -1 timma.
Bevara det i grytan till det är dag satt severa.
Dela potatisen i fina tärningar och koka dem snabbt i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och tillsätt krondill och grädde samt salt och peppar.
Koka potatisen mjuk och krämig.
Lägg upp två varma sillfiléer med varm äpple- och rödlöks-
blandning samt krondillstuvad potatis.
– smaklig måltid –
Torskfilé med apelsin med currymos.
Ingredienser
4 portioner
7600 g torskfilé eller annan fiskfilé
1 apelsin, tvättad
1 dl olivolja
salt och peppar
800 g skalad potatis av mjölig sort
50 g babybladspenat
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl varm mjölk
1 dl olivolja
1-2 msk curry
salt och peppar
Gör så här:
Lägg fiskbitarna i en ugnssäker form. Tvätta apelsinen noga och riv apelsinskalet på den fina sidan av rivjärnet, blanda skalet med olivolja och pensla blandningen på fisken, salta och peppra. Pressa apelsinen och häll saften i formen. Tillaga i ugn, 175 grader i ca 10 minuter eller till innertemperaturen är 50-52 grader. (använd gärna digital termometer). Ta vara på skyn från fisken som sås.
Skala och koka potatisen. Blanda curry och olivolja och gör ett potatismos med mjölk och curryolja smaksätt med salt och peppar. Blanda i övriga ingredienser.