Gurksallad.
Ingredienser:
4 portioner
1 gurka tärnad
4 salladslökar skivade
1/2 röd chili finhackad
3 msk äppelcidervinäger
1 apelsin pressad
1 nypa salt
1 dl kokande vatten
Gör så här:
Blanda samman och låt stå 20 min
Smaksättare till grillat 1.
Ingredienser:
4 portioner
Pestoglaze
1/2 dl pesto på burk
1/2 dl olivolja
1/2 msk kikkomansoya
1 msk tomatpuré
Penslas på i omgångar efter att fisken vänts på grillen.
Balsamicoglaze
2 msk kikkomansoya
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
1 msk dijonsenap
3 msk neutral olja
Penslas på, tunt i omgångar, i slutet av grillningen.
Citron & timjan glaze
1 tsk pressad citron
finrivet skal av 1 citron
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 dl neutral olja
1 nypa socker
1/2 tsk torkad timjan
eller 1 msk färsk, hackad
Penslas på i omgångar efter att fisken vänts på grillen.
Gör så här:
Förklarat i samband med ingredienserna.
Smaksättare till grillat 2.
Ingredienser:
4 portioner
Yoghurtmarinad
1/2 apelsin, rivet skal
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 msk kikkomansoya
2 msk neutral olja
1 dl matlagn. yoghurt
hackad färsk rosmarin
1 msk tomatpuré
salt och svarpeppar
Rör ihop. Vänta 30 min.
Gott till laxfiskar.
Marinera i ca 30 min.
Pensla under grillning.
Tomatmarinad
2 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 msk kikkomansoya
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 dl neutral olja
Rör ihop. Passar alla fiskar. Mild och god smak.
Pensla på rikligt under grillning.
Asiatisk marinad
1 msk riven ingefära
1/2 röd chili, urkärnad och hackad
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 pressad lime
1 msk kikkomansoya
1 1/2 msk dijonsenap
1 dl neutral olja.
Rör ihop. Gott till magrare fiskar och skaldjur.
Marinera ca 10 min. före grillning. Torka av överflödig marinad.
Pensla på mer under grillning.
Gör så här:
För att fisken skall få en fin smak kan du välja att lägga filén i marinad en stund innan grillning eller pensla på en glaze när fisken är klar.
Spenat och basilikakräm.
Ingredienser:
4 portioner
2 tomater
2 påsar spenat ca 150g
1 vitlöksklyfta
5 dl kall rapsolja
1 kruka basilika
salt
peppar
Gör så här:
Skär tomater i klyftor
Mixa tomat, spenat och vitlök i mixer
Tillsätt rapsolja i tunn stråle
Mixa basilika, smaka av med salt och peppar
Tillbehör till grillat 1.
Ingredienser
4 portioner
Ratatouillespett
1/2 aubergine
1 liten zucchini
12 cocktailtomater
1 rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
Skär allt i grova bitar eller klyftor.
Trä på spett. Pensla under hela
grillningen med vitlöksolja.
Vitlöksolja
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 tsk kikkomansoya
salt och peppar
Bakade färskpotatisar med färsk vitlök
800 g färskpotatis, tvättade, hela eller delade
2 hela färska vitlökar, delade på tvären.
1/2 dl olivolja
grovsalt
Lägg allt i ett lager i dubbel aluminiumfolie.
Vik ihop, lägg på grillen i 20-30 min. Skaka runt
efter 10 min minuter så att smakerna fördelas.
Ljummen primörsallad
1 knippe färsklök, späda morötter, grön sparris
250 g sockerärtor
Färska spenatblad eller ruccolasallad
1 citron, delad grillad
Färska örter, salt, olivolja
Skär färsklöken på längden och lägg i kallvatten i 15 min.
Låt rinna av. Koka morötter, sparris och sockerärtor försiktigt för att bibehålla tuggmotstånd. Blanda med färska blad och färsklök. Grilla delad citron med köttet nedåt, pressa över primörerna. Strö över färska örter, salt och olivolja
Gör så här:
Beskrivet i samband med ingredienserna.
Tillbehör till grillat 2.
Ingredienser
4 portioner
Såserna och tillbehören är viktiga komplement
till fiskens grillade karaktär. Plocka samman nya
spännande kominationer efter tycke och smak.
Tomat & basilikafärskost
250 g kesella
2 tomater, urkärnade och tärnade
1 kruka hackad basilika
finrivet skal av 1/2 citron
5 salladslökar, skivade
1 msk olivolja, salt, svartpeppar.
Rör ihop, låt dra 15 min.
Romsås
2 dl lättcréme fraiche
finrivet skal av 1/2 citron
1 msk olivolja
50 g löjrom eller röd caviar
salt och svartpeppar
Rör ihop, låt dra 15 min.
Avokadosås
1 avokado
1/2 gurka – skalad
1 dl neutral olja
1 tsk pressad citron
salt
Mixa i matberedare till slät kräm.
Krydda med din favoritört eller lök.
Gör så här:
Beskrivet i samband med ingredienserna.