Fisksoppa.
Ingredienser:
4 portioner
600 g fiskfilé, skurna i bitar, av sej
eller/och havskatt
eller/och regnbåge
300 g räkor med skal
2 msk matolja
2 gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 liten fänkål
1 purjolök
2 morötter
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten (delar av vattnet kan bytas ut mot vitt vin)
färsk timjan och persilja
salt och peppar
Gör så här:
Tips: Använd gärna flera olika fisksorter i soppan. Bäst passar fisk med fast kött. Likaså kan man byta ut räkor mot andra skaldjur.
Gör så här:
1. Hacka lök och vitlök. Skär fänkål, purjolök och morötter i små bitar. Fräs i olja.
2. Tillsätt tomatkross och fiskbuljong.
3. Salta och peppra, låt sjuda i 5 minuter.
4. Lägg i fisken, sjud i 4-5 minuter. Tillsätt timjan, persilja och skalade räkor.
5. Servera med ett gott bröd och ev. aioli.
Fruktspäckad marulk.
Ingredienser:
4 portioner
2 x 300 g marulk
torkade aprikoser och plommon
salt och peppar
2 msk olivolja
aluminiumfolie
ca 8 potatisar, skalade och tärnade
2 morötter, skalade och tärnade
8 gröna sparris skurna i bitar
sugar snap beans alt. sockerärtor
1 rödlök skuren i grova bitar
50 g smör
2 dl riven pepparrot
salt och peppar
Gör så här:
Gör med hjälp av ett brynstål eller en kniv hål i marulken och tryck in den torkade frukten i hålen. Salta och peppra, droppa över olivoljan. Fixera fisken med aluminiumfolie, som små smällkarameller. Lägg i en ungssäker form och stek i ugn på 175 grader tills fiskens innertemperatur är ca 52 grader. Dela fisken till fyra eller åtta bitar.
Koka potatis och morötter i en kastrull med mycket vatten, salta. När det återstår ca 2 minuter av koktiden lägg i sparris och bönor och koka i 2 minuter. Häll smöret i en kastrull med pepparroten och blanda i grönsakerna, salta och peppra.
– smaklig måltid –
Getost- och pumpafröbakad kolja.
Ingredienser:
4 portioner
4 x 150 g fiskfilé
200 g getost
1 äggula
2 dl pumpafrön
salt och peppar
Medelhavssallad:
100g Inlagda ugnsrostade tomater (finns i välsorterade butiker) eller soltorkade eller cocktailtomater
oliver efter tycke och smak
100 g gröna bönor
1 liten burk sardeller
50 g gröna linser, helst Puy linser
1 rödlök finhackad
20 cocktailkapris
12 delikatess- eller färskpotatis
1/2 msk rödvinsvinäger
Gör så här:
Lägg fisken i en smord, ugnssäker form, salta och peppra. Blanda ost, äggula och pumpafrön och täck fisken med blandningen. Sätt in i ugn på 200 grader i ca 10 min. eller tills fisken har en kärntemperatur på 52 grader. Behövs det så ge osten en fin färg under grillelementet.
Koka linserna enligt anvisningarna på paketet, gärna med en grönsakstärning. Skala potatisen och skär i mindre bitar (vi har stansat ut rundlar). Koka potatisen i saltat vatten och låt bönorna koka med när 1 minut återstår. Häll av vattnet och blanda med linser, tomater, oliver, kapris, lök och sardeller. Blanda olja och vinäger och häll över salladen. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd och en enkel grönsallad.
– smaklig måltid –
Gratinerad havskattfilé.
Ingredienser:
4 portioner
4 havskattefiléer à 150-175 g
Matfett till stekning
Till gratinering:
1 dl skorpmjöl
1 rågad msk Kvibille cheddar eller parmesan
4 endiver
1 stjärnanis
salt och lite olja
lite färsk körvel
1 kg potatis
salt, peppar och 2 1/2 dl créme fraiche eller yoghurt
Rödbetstartar:
150 g råa rödbetor
150 g kokta rödbetor
1 msk finhackad schalottenlök
2 msk worcestersås
1 tsk röd balsamicovinäger
1 msk finhackade cornichoner
2 msk hackad persilja
salt och nymald vitpeppar
Mixa de råa och kokta rödbetorna i en matberedare. Lägg upp i en skål och tillsätt worcestersås, balsamicovinäger, hackade cornichoner, schalottenlök, persilja, salt och peppar. Gör klar i förväg och ställ in i kylen.
Gör så här:
Stek havskattfiléerna hastigt på skinnsidan så att de får en god skorpa. Blanda ost och skorpmjöl, tillsätt lite salt och fördela det ovanpå havskattfiléerna.
Följande kan förberedas i god tid:
Koka endiverna i saltat vatten med stjärnanis, i ca 15 minuter tills de är mjuka. Låt dem rinna av. Om de inte ska användas på en gång, låt dem ligga kvar i lagen.
Innan servering, dela endiverna på mitten (se bilden) och stek på skärytan i lite olja. Havskattfiléerna gratineras i ugnen med övergrill tills fisken är lätt gyllenbrun och har en kärntemperatur på ca 52 grader. Lägg upp fisken tillsammans med endiverna som kryddats med kapris- och körvelvinägrett samt färsk körvel. Potatisen kokas och mosas. Tillsätt lite potatisvatten till en fast och porös konsistens. Till sist, vänd ner crème fraiche utan att röra för mycket.
Kapris- och körvelvinägrett:
2 dl olivolja
1 dl vindruvskärnolja eller annan neutral olja
3 msk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
6 msk hackad kapris
1 knippe hackad körvel
2 msk cintronsaft
salt och peppar
Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citronsaft
– smaklig måltid –
Kokt torskrygg med pepparrot,brynt smör och dill.
Ingredienser
4 portioner
4 portionsbitar färsk torskrygg (ca 150 g styck)
Lag:
1 stor gul lök
1 morot
10 vitpepparkorn
4 lagerblad
2 msk salt
ca 2 liter vatten
Tillbehör:
800 g färskpotatis
2 dl färskriven pepparrot
1 kruka dill
200 g smör
1 citron
Gör så här:
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Koka upp vatten till lagen tillsammans med klyftad lök, hackad morot, vitpeppar, lagerblad och salt i en traktörpanna eller en vid kastrull. Dra av pannan från plattan när vattnet stormkokar. Lägg genast i fiskfiléerna och lägg på locket. Låt stå exakt 12 minuter.
Bryn smöret under omrörning. Servera fisken med kokt potatis, brynt smör, färskriven pepparrot, hackad dill och några klyftor citron.
Svampfylld bergtungafilé.
Ingredienser
4 portioner
4 filéer av plattfisk
12 stora champinjoner
50 g bladpersilja, hackad
1 dl olivolja
salt och peppar
Tomatvinägrett:
10 cocktailtomater – finhackade
1 scharlottenlök eller rödlök
1/2 dl rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 1/2 dl olivolja
salt och peppar
Kålrot- och vitlökspuré:
800 g skalad kålrot i mindre bitar
4-6 vitlöksklyftor, skalade
1-2 dl varm mjölk
50 g smör
salt och peppar
Gör så här:
Skär champinjonerna tunt, blanda med bladpersilja och olivolja. Salta och peppra. Dela fiskfilén på längden. Lägg den mindre delen i botten på en smord, ugnssäker form, lägg på ett tjockt lager svampblandning och sedan den andra filén ovanpå. Pensla på olivolja, salta och peppra. Tillaga i ugn, 175 grader i ca 10 minuter.
Hacka löken fint och värm den i en kastrull med lite olivolja.
Häll över vinäger och socker, låt puttra i ca 2 minuter. Tag kastrullen från värmen, häll i tomater och resten av olivoljan, rör om. Salta och peppra.
Koka kålrot och vitlök mjuk och häll av vattnet. Mixa ett mos tillsammans med mjölk och smör. Salta och peppra.
– smaklig måltid –
Torsk och blåmusslor.
Ingredienser
4 portioner
ca 600 g torsk eller annan vit fisk
olivolja
salt och peppar
1 nät blåmusslor
2 dl vitt vin
1 scharlottenlök
1-2 vitlöksklyftor
100 g bladpersilja
50 g smör
Quinoasallad:
röd quinoa kokas enl. anvisningar på paket
2 salladslökar snett skurna
1 morot skuren i små tärningar
100 g gröna bönor, fint skurna
Gör så här:
Lägg musslorna i en bunke och skölj med vatten. Kontrollera varje mussla noga. Är skalet trasigt eller om de har öppnat sig och inte stänger igen när man trycker lite lätt på skalet, släng dessa.
Hacka lök och vitlök och lägg i en stor kastrull tillsammans med musslor och vin. Låt ångkoka under lock på hög värme tills musslorna öppnat sig (ca 5 minuter).
Sila buljongen i en kastrull och koka tills hälften återstår.
Vid servering, värm på buljongen och mixa den i en blender eller handmixer tillsammans med persilja och smör. Efter detta bör såsen inte koka mer då den tappar i färg. Smaka av med salt och peppar. Plocka ur musslorna och blanda med quinoa och grönsaker. Detta kan göras i förväg och värmas på slutet i micron eller i kastrull med lite olivolja. Lägg fisken i en ugnssäker form, pensla med olivolja, salta och peppra. Tillaga i ugn, 125 grader i 15-20 minuter eller tills innertemperaturen är 52 grader.
– smaklig måltid –