Indisk torsk.
Ingredienser:
4 portioner
600g torskfilé eller annan fiskfilé
1 burk (ca 500 g) färdig Tikka
Masalasås
1 dl flagad mandel
ev. bladpersilja till garnering
Gör så här:
Skär fisken i portionsbitar, lägg filéerna i en ugnsfast form, salta och peppra. Strö över mandeln och häll såsen runt om. Tillaga i ugn på 200° i ca 12 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 52°.
Servera med basmatiris.
Italiensk spätta.
Ingredienser:
4 portioner
600g rödspättafilé eller annan plattfisk
1 burk Zeta olivmix med kapris
ca 500 g passerade tomater
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 msk Italiensk salladskrydda
ströbröd
1 liten burk urkärnade oliver
grillspett i trä, en till varje filé
bandspagetti
Gör så här:
Lägg upp fiskfiléerna på en skärbräda med skinnsidan upp. Fördela olivmixen på filéerna och rulla ihop. Lägg fisken med skarven nedåt, i en ugnsfast form. Koka upp tomaterna och vattnet samt fiskbuljongtärningen. Häll såsen på filéerna eller runt om. Blanda 2 msk ströbröd samt 1 msk salladskrydda. Strö blandningen över fiskfiléerna. Tillaga i ugn på 200° i ca 12 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 52°.
För en festlig servering; trä oliver på spett och tryck ner i filéerna.
Servera med bandspagetti eller annan pasta.
Marockansk kolja.
Ingredienser:
4 portioner
600g koljafilé eller annan fiskfilé
Santa Maria Orange Pepparmix
salt
3 dl couscous
3 dl vatten
2 msk flytande grönsaksbuljong
1 dl russin
1 msk spiskummin
1 dl tärnad gurka
2 msk hackad bladpersilja
1/2 rödlök, hackad
1 liten burk grekisk yoghur
Gör så här:
Skär koljan i portionsbitar och krydda ordentligt med pepparmixen och lite salt. Häll couscous, russin och gurka i en ugnsfast form. Blanda vatten, buljong och spiskummin och häll över couscousblandningen. Lägg fisken ovanpå och tillaga i ugn på 175° i 12 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 52°. Strö över bladpersilja och rödlök. Servera med en klick yoghurt.
Sej africana.
Ingredienser:
4 portioner
600g sejfilé eller annan fiskfilé
lättvispad äggvita från 1-2 ägg
kokos
salt och peppar
1 Kelda Oriental currysoppa
matolja
Olika små skålar med t ex:
• skivad banan
• physalis
• mango chutney
• cashewnötter
• tärnad gurka
• tärnad paprika
• tärnad tomat
• russin
• syltlök m.m.
Gör så här:
Skär fisken i mindre bitar, ca 2×2 cm, salta och peppra. Vänd bitarna i lättvispad äggvita och sedan i kokos. Stek i olja eller matfett i en stekpanna tills fiskbitarna får fin färg runt om. Häll soppan runt fisken och låt allt få ett uppkok. Alternativt; lägg över den stekta fisken i serveringform, värm soppan i en kastrull och häll runt fisken. Servera med rött ris eller annat ris samt skålarna med tillbehör.
Tortillawrap med Lax.
Ingredienser
4 portioner
500 g laxfilé, utan skinn och ben
0,5 st lök, gul
2 msk olivolja
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
1 glas salsa
8 st tortillawrap
Tillbehör
1 st avokado
1 st tomat
0,5 st paprika, röd
0,5 st isbergssallad
1 burk majs, konserverad
2 dl ost, riven
3 dl gräddfil, lätt
lime
Gör så här:
Skär laxen i tärningar.
Skär upp grönsakerna och riv osten.
Ta en stekpanna med låga kanter och stek löken ihop med tacokryddan.
Tillsätt vatten och tacosås, låt koka upp.
Lägg försiktigt ner laxkuberna i pannan och vänd försiktigt så att såsen täcker fisken.
Sätt på ett lock och ta bort kastrullen från plattan.
Låt laxen ligga och dra en stund.
Fyll tortillan med grönsaker, sås och ost.
Toppa med laxen. Rulla ihop.
Servera