Receptkategori: Tips

Grilltider fisk

Grilltider fisk

Grilltider skaldjur

Grilltider skaldjur

Skaldjur på grillen

Skaldjur på grillen

 

Grillad lax med sirapsteriyaki och marinerade glasnudlar.

Ingredienser:

portioner

Gör så här:

Ca tider för gasol- och träkolsgrillar. Lägg till ett par minuter för elgill. Tänk på att fisken skall tillagas långsamt för att behålla smak och fin konsistens. Håll gallret ca 30 cm från glöden annars blir fisken lätt torr och hård. För bättre kontroll, använd gärna ett grillhalster att klämma fast fisken i. Då kan du lätt vända fisken och undvika att den går sönder.
Tunna filéer: 3-4 min. Grilla endast en sida.
Tjocka filéer: 4 min./sida
Laxkotlett: 2-3 cm tjocka 3-4 min./sida
Småfisk t ex strömming: 2-4 min./sida
Foliepaket: 10-20 minuter
Stor, halv fisk: 15-20 minuter. Låt skinnet vara kvar. Grilla med skinnsidan ner.

TIPS

1. Feta fiskar som lax, regnbåge röding,
makrill är bra fiskar att grilla.
2. Magra fiskar med fast kött passar ockå bra att grilla
men bör marineras eller penslas med olja först.
3. Fiskar med löst kött passar bäst att tillagas i folie.
4. Pensla grillgallret med olja och se till att
det är ordentligt varmt innan grillning.
5. Allra ensklast är att lägga fisken i dubbelhalster.
Då hålls fisken ihop, är lättare att vända och man har bättre koll på när fisken är klar.
6. Vänd helst fisken bara en gång på grillen.
7. I marinad: Se till att marinaden täcker fisken, tryck ut
luften och knyt ihop påsen. Marinera i rumstemperatur.
8. Använd grilltång (om du inte använder halster) så
riskerar du inte att sticka hål på fisken så att saften rinner ut, eller att den faller isär.
9. Träspett läggs i blöt 2 timmar innan grillning. Metallspett kan oljas för att lättare få av fisken och grönsakerna efteråt.
10. För att känna sig säker på att fisken är klar; använd en digital termometer. Innertemperaturen skall vara 50-60 grader.

 

Grilltider skaldjur.

Ingredienser:

portioner

Gör så här:

Stora råa räkor med skal: 1 min./sida
Pilgrimsmusslor, råa: 1 min./sida
Blåmusslor: Färdiga när de öppnat sig. (De måste vara helt stängda när de läggs på grillen.)
Hummerhalvor: På finmaskigt galler, med köttet ner.
Råa 3-4 min. kokta 2-3 min.
Kräfthalvor: På finmaskigt galler och med köttet ner.
Råa: 1 min. kokta: 1 min.

 

Skaldjur på grillen.

Ingredienser:

portioner

Gör så här:

Kräftor, humrar, räkor och musslor går alla utmärkt att lägga på grillen. Godast är om de är råa från början, men man kan också tillsätta lite smak på kokta skaldjur efter att man hastigt värmt upp dem på grillen.

Gemensamt för samtliga skaldjur är att de blir klara snabbt.
Kräftor och humrar delas med kniv i två likadana halvor. Lägg halvorna med köttet ner mot ett finmaskigt galler. När de är färdiggrillade kan du vända på dem och pensla på en marinad eller glaze. Du kan också använda smör, örter och citron. Servera direkt med ett gott bröd till.