Receptkategori: Små rätter

Kategori urval
HEM
Knivmusslor, Navajas

Knivmusslor, Navajas

Räkor med bönpuré, basilika och parmesan

Räkor med bönpuré, basilika och parmesan

Krabbrulle

Krabbrulle

Skagenröra version 2.0

Skagenröra version 2.0

Matjes & mangosallad

Matjes & mangosallad

Ugnsbakad torsk

Ugnsbakad torsk

Pilgrimsmusseltartar med rödbetor och morotsvinägrett

Pilgrimsmusseltartar med rödbetor och morotsvinägrett

 

Knivmusslor, Navajas.

Ingredienser:

4 portioner

20 st Knivmusslor
15 st Padrones, små gröna paprikor
Olivolja
Persilja
Vitt vin
Gul lök
Vitlök

Gör så här:

Lägg hela paprikor i långpanna i ugn med olivolja ca: 5 min, 200 grader.
Låt musslorna stå under rinnande vatten en stund.
Hetta upp olja i en stor panna, fräs gullök sedan vitlök och lägg sist i musslorna någon minut.
Skvätt över vin och strö över skuren persilja.
Servera direkt på tallrik med padrones och vitt bröd.
Ös över lite spad från pannan.

 

Krabbrulle.

Ingredienser:

4 portioner

1 burk krabba eller 150 g krabbkött
1 avokado
1 lime
2 msk färskost
salt och peppar
1 gurka

Gör så här:

Häll av spadet från burken. Skär avokadoköttet i tärningar. Blanda krabba och avokado med färskost.
Smaka av med lime, salt och peppar. Skär av ändarna på gurkan och skär den sedan på längden med hjälp av en osthyvel. Lägg en klick krabblandning i ena änden på gurkskivan och rulla ett varv.

– smaklig måltid –

 

Matjes & mangosalladt.

Ingredienser:

4 portioner

4 st matjesfiléer
1 st mango
2 st tomat
2 skivor annanas
50 g vårlök

Dressing:
1 st chili
1 msk gräslök
1 msk persilja
2 tsk balsamico
2 msk vitvin
1 msk honung
5 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:

Skär matjesfiléerna i passande bitar och mango i tunna båtar
Skålla tomaterna och skär i tärningar
Skär annanas i bitar och vårlök i tunna ringar

Dressing:
Finhacka chili, gräslök och persilja, blanda samman med balsamico och vitvin
Rör in honung och olivolja, smaka av med salt och peppar.

Servera salladen med dressingen vid sidan.

 

Pilgrimsmusseltartar med rödbetor och morotsvinägrett.

Ingredienser:

4 portioner

600 g laxfilé, utan skinn och ben
4 pilgrimsmusslor
2 inlagda rödbetor (hela små)
saften från en citron
2 skalade morötter
1 schalottenlök
1 msk apelsinjuicekoncentrat
2 msk vatten
1 dl olivolja
gräslök, hackad
salt och peppar
vitt formbröd + smör

Gör så här:

Hacka rödbetor och pilgrimsmusslor fint, blanda i citronsaften, salta och peppra. Ställ åt sidan.
Skär moroten i små tärningar, hacka löken och fräs detta i en kastrull med lite olivolja, späd med juice och vatten.
Koka ihop tills ingen vätska återstår. Låt kallna och blanda i olivolja och gräslök.
Servera med smörstekta brödstavar.

– smaklig måltid –

 

 

Räkor med bönpuré, basilika och parmesans.

Ingredienser

4 portioner

600 g färska, skalade räkor
1 kruka basilika
1-2 msk olivolja
1 burk vita bönor
50 g parmesanost
6-8 sesamkex eller liknande

Gör så här:

Blanda hackad basilika med olivolja och räkor.
Mixa bönorna slätt med en handmixer, späd med olivolja till lagom konsistens, smaka av med riven parmesanost. Lägg en klick bönpuré på ett kex och toppa med räkor och riven eller hyvlad parmesanost.

– smaklig måltid –

 

Skagenröra version 2.0.

Ingredienser

4 portioner

1 burk kokta kikärtor (skölj dem först)
1 dl olivolja
100 g räkor
50 g rökt lax
25 g dill
25 g gräslök
saften från en citron
salt och peppar
2 ägg
3 rödbetor

Gör så här:

Skala och riv rödbetorna och koka tillsammans med äggen i 5-6 minuter.
Tag upp och skala äggen. Låt rödbetsspadet kallna och lägg tillbaka äggen i spadet. Låt gärna stå och dra över natten.
Mixa kikärtor och olivolja med handmixer, grovhacka räkor och lax samt finhacka örterna. Blanda med kikärtorna och smaka av med citronsaft samt salt och peppar. Dela äggen, skär av en liten bit under varje halva så att de kan stå upp. Placera en klick röra på varje ägghalva.

– smaklig måltid –

 

Ugnsbakad torsk.

Ingredienser

4 portioner

ca 240 g filé av torsk eller annan fisk utan skinn och ben

1 spetskålshuvud
skal av 1/2 citron
1 klyfta vitlök

4 ostron – gärna fler
4 msk getfärskost, annan färskost eller
grekisk yoghurt (10%)

1/2 rödlök
1 rågad msk hackad gräslök
risvinäger
salt och lite olja

Gör så här:

Plocka 8 blad av spetskålen.
Sjud bladen i ca 2 1/2 dl vatten smaksatt med en hackad vitlöksklyfta, hälften av det rivna citronskalet och en nypa salt. Sjud kålen i några minuter, häll av vattnet och lägg kålen i väl kylt vatten för att avstanna kokningen och bevara den ljusgröna färgen. Torka kålen torr och ta eventuellt bort den tjocka nederdelen (stammen).

Krydda med resten av det rivna citronskalet och eventuellt lite salt och peppar.
Forma 1-2 kålblad, per portion, till en ring så stor att fiskbiten sedan får plats. Lägg kålpaketen på en smord plåt.

Öppna ostronen och sila av vätskan i en skål. Kontrollera att det inte kommer med några skal i vätskan. Blanda ner ostronen i getfärskostronen och späd med ostronsaft tills du har en rinnande marinad.
Finhacka rödlöken, tillsätt risvinäger. Marinera i minst en timme.

Dela fisken i fyra lika stora portioner och lägg dem i en smord, ungsfast form. Håll fisken kyld.
Så här långt kan du förbereda.

Värm ugnen till 150 grader.
Ugnsbaka fisken i smord form i 8-10 minuter eller tills den har en kärntemperatur på 52 grader. Använd gärna digital-termometer.
Kålpaketen värmes samtidigt.

Lägg upp i fyra djupa, varma tallrikar.
Fördela först en rågad msk kall ostronmarinad på vardera tallrik. Ställ kålpaketen ovanpå och därefter den ugnsbakade fisken.
Strö över finhackad rödlök och gräslök. Servera.

– smaklig måltid –