Receptkategori: Grillat

Grillad lax med sirapsteriyaki och marinerade glasnudlar

Grillad lax med sirapsteriyaki och marinerade glasnudlar

Fänkolsgrillad lax med saffranskokt färskpotatis

Fänkolsgrillad lax med saffranskokt färskpotatis

Grillad lax med mango, lime, chili och koriander

Grillad lax med mango, lime, chili och koriander

Grillad lax med sallad av curry, äpple, potatis och getost

Grillad lax med sallad av curry, äpple, potatis och getost

Rostad fänkålslax, getostdipp och torkade oliver

Rostad fänkålslax, getostdipp och torkade oliver

 

Grillad lax med sirapsteriyaki och marinerade glasnudlar.

Ingredienser:

4 portioner

600 g laxfilé, med skinn
250 g glasnudlar
100 g jordnötter
1 kruka koriander, färsk
1 knippe salladslök
2 st lime
250 g vattenmelon
2 st shisoblad
1 dl sojasås, japansk

Teriyaki (denna bör förberedas minst en dag i förväg)
1 dl sojasås, japansk
2 dl kokosnötssocker
0,5 paprika, grön
1 klyfta vitlök
1 msk ingefära, färsk
0,5 chili, röd

Gör så här:

Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering.

Sätt på grillen och stycka laxbiten i 4 delar med skinnet kvar. Koka nudlarna enligt anvisning och marinera därefter i 1 dl soja och saften från 1 lime. Finhacka jordnötterna och salladslöken. Skär melonen i kuber och grovhacka koriandern. Spara lite av koriandern som garnityr. Strimla ner shisobladen eller myntan.

Börja med att grilla skinnsidan på laxen, när du fått yta vänder du försiktigt på bitarna och grillar vidare tills laxen är klar. Tycker man det är svårt att grilla laxen på gallret går det bra att använda sig av folie. Blanda nudlarna med övriga ingredienser, förutom nötterna, servera med laxen och sirapsteriyakin. Garnera med korianderblad, de mixade jordnötterna och en klyfta lime.

Så här gör du Teriyakin:

Koka ihop alla ingredienser i ca 5 min tills allt socker har löst sig. Ställ i kylen till nästa dag. Sila blandningen dagen efter och koka upp allt igen i 5-10 min. Gör ett konsistens prov på en kall yta, t.ex. diskbänken. Ta lite av såsen och strimla på bänken. Har den samma konsistens som sirap är såsen klar. Om inte, koka vidare ett slag. Observera att när såsen kallnar blir den tjockare

 

Grillad lax med mango, lime, chili och koriander.

Ingredienser:

4 portioner

600 g laxfilé, utan skinn och ben
2 msk olivolja
salt
peppar

Sallad
1 st mango
2 st chili, röd
1 kruka koriander, färsk
4 msk olivolja
1 st lime
salt
peppar

Gör så här:

Skiva mango, chili och koriander i mindre bitar.
Färskpressa 3 msk limesaft.
Blanda mango, chili, koriander, limesaft och olivolja till mangosalladen och smaka av med salt och peppar.
Dela upp laxen i 4 bitar.
Pensla laxen med olivolja och grilla några minuter på varje sida.
Krydda med salt och peppar.

 

Grillad lax med sallad av curry, äpple, potatis och getost.

Ingredienser:

4 portioner

800 g laxfilé, med skinn
1 dl kapris
1 dl sultanrussin
1 st citron
3 msk olivolja
400 g färskpotatis
1 st äpple, rött
2 dl purjolök
200 g chèvre ost
2 dl sallad, blandad
2 tsk curry
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
salt
peppar

Gör så här:

Koka upp färskpotatisen, låt svalna och dela sen i skivor.
Koka upp kapris, russin, 3 msk citronjuice och 3 msk olivolja i en kastrull.
Mixa därefter blandningen i en blender till en slät dressing. Smaka av med salt och eventuellt mer citron.
Skiva äpplet i tärningar och fräs tillsammans med curry i olivolja i 1 minut.
Häll på vinägern och dra av kastrullen från värmen.
Häll äppelcurryn över potatisen och blanda om ordentligt.
Tillsätt finstrimlad purjolök, sallad samt getost och blanda försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
Krydda laxen med salt och grilla ca 3 minuter på varje sida.
Slå lite kapris- och russindressing över laxen vid servering.

 

Rostad fänkålslax, getostdipp och torkade oliver.

Ingredienser:

4 portioner

600 g laxfilé, utan skinn och ben
2 msk fänkålsfrö
1 msk flingsalt
300 g chèvre ost
0,5 dl crème fraiche
10 st oliver, svarta, utan kärnor
olja
peppar

Gör så här:

Så enkelt och så gott. Laksen grillar du 20-30 sekunder. Den ska vara röd i mitten.

Frys laxen i minst två dygn innan du tinar och lagar den.
Rosta fänkålsfröna i het panna, rör om och när de fått färg ta av från spisen.
Mixa med flingsalt i kryddkvarn eller mortel.
Stycka laxen i avlånga bitar. Rulla laxen i fänkålsmjölet.
Pensla på olja och grilla på hög värme, 20–30 sekunder på varje sida. Låt vila.
Smula ner chévreosten i en bunke, mixa med crème fraîche.
Smaka upp med svartpeppar.
Lägg oliverna på en tallrik med papper på. Torka i mikrovågsugn på full effekt tills de är helt torra, så de går att krossa till smulor. Strö olivsmulorna över rätten.

 

Fänkolsgrillad lax med saffranskokt färskpotatis.

Ingredienser

4 portioner

700 g laxfilé, utan skinn och ben
2 msk olivolja
1 msk fänkålsfrö
1 msk senapsfrö
800 g färskpotatis
2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
1 pkt saffran
2 dl vitt vin, torrt
3 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 st apelsin
1 st citron
4 st salladslök
1 st chili, röd
salt
peppar

Gör så här:

Dela laxen i 4 portionsbitar.
Pensla lax med olivolja, strö på fänkål- och senapsfrön.
Grilla ca 2 minuter per sida.
Fräs potatis och vitlök i olja utan att det får färg. Tillsätt saffran och vin. Låt koka upp.
Häll på vatten och lägg i buljongtärning och timjan och sjud utan lock 15-20 minuter till vätskan kokat in i potatisen. Späd eventuellt med lite mer vatten om det behövs. Rör regelbundet.
Häll i 2 msk vardera av apelsin- och citronsaft i slutet och vänd ner finhackad chili och tunt skivade salladslökar.
Smaka av med salt och peppar.